Az elbaszott diéta

Sokadjára gondolom tovább Peet, alias P. Szabó István blogbejegyzését. Bátran merem állítani több év fogyókúra, diéta, mindenféle kéretlen táplálkozási tanácsok, ezek alapján kialakult táplálkozási és emésztési zavarok kapujában, nála komplexebben még nem hiszen valaha nézte a súlyfeleslegtől senyvedő, saját sötét alagútjában tapogatózó, kiutat keresgélő egészségtelen embert.

A fitness ipar mint olyan tele van papírmacákkal, akik ilyen-olyan módon jelen vannak edzőtermekben, magukat személyi edzőnek nevezik, boldog-boldogtalannak ugyanazt az edzéstervet kopizva azt akarják veled elhitetni, ők a te embered és majd kihozzák belőled a maximumot. ( Hadd tegyek egy kitérőt; a kedvencem az volt, aki azt mondta, a gerincsérvemmel mindent csinálhatok ugyanúgy. Hiába ecseteltem hogy ad 1. meg vagyok műtve és papíron ugyan nem de 50% rokkant, mivel maradandó károsodást szenvedtem a műtét miatt, ad 2. van még egy sérvem a felette lévő csigolyánál. Ecseteltem a méretet, elhelyezkedést, a fájdalomküszöböm is - biztos ami fix. Hát macácska azt mondta majd odafigyelünk de minden jó lesz így. Én balra el.) Tehát, majd ők kihozzák a maximumot belőled. Nem kisanyám, kitapossák a beled, hosszú távon pedig olyan baszott nagy károkat okoznak, amit az életben sem fogsz kiheverni (ugye elolvastad az első mondatban említett blogbejegyzést???). Rövid távon biztos eléred a kitűzött célt, meglesz a kockahas, feszül a bőr, beleférsz a nadrágodba amit évek óta a szekrény alján rejtegetsz "majdegyszerjólesz" alapon. Ahham, mesélj még. A lényeg; rövid távon érsz el sikert, hosszú távon olyan szinten kibaszol magaddal és tönkrevágod az önbecsülésed, tested, lelked, hogy nem hónapok alatt rakod majd magad össze, miután újra visszahízol a bícsbádi után, hanem évek bakker! A gyors siker sosem tartós. Sőt, a diéta-fogyókúra-fitnesz-életmódváltás - döntsd el melyik szavakkal szeretnél dobálózni - nem erről szól.

Amíg nem találsz egy olyan edzőt, aki téged mint embert néz komplexen, szóba sem álljsz vele hanem séta kifele. Az hangzik a legszebben, hogy csinál egy állapotfelmérést. Körbevezet a teremben, megmutatja a gépeket és megnézi mennyire szenvedsz, melyik súlyt bírod és nem, majd elkészíti az edzésterved. Ez szuper kezdet, 50%!!! siker. DE! Ennél sokkal több ez a csomag, amit a folytatáshoz, sikerhez tudomásul kell venni.

Tele vagy fájdalmakkal, sérelmekkel, rossz, ezer éves berögzült szokásokkal, a neten okosan kikeresett téves információk keringenek a fejedben. Ételről, ivásról, alvás, pihenés, fogadjunk te is órákat töltöttél már ezzel, sőt, akár követtél is már egy híres-neves edzőt aki megmondta neked a tutit. Na itt jön az 50% másik fele, s ez az amiért marhára sokáig kell keresgélni amíg ezt az egy embert megtalálod. A lelkeddel is kell foglalkozzon az edződ, tudnia kell miért nem vagy képes néha kilépni az ajtón, a brokkolit milyen okból nem akarod megenni. Addig megy míg az összes gátad le nem dönti légyen az fizikai vagy emberi, lelki, teljesen mindegy. Kosként nekimegy az általad épített falnak, összetör ripityára, megvárja míg kibőgöd magad és utána feléd nyújtja kezét, és újra épít. Megmutatja a helyes utat a saját pöcegödrödből kifelé, és új embert formál belőled. A sikeres, nyugodt, békés, magával elégedett, mosolygós, önbizalommal telt dívát. Igen, a férfiból is, csak a franc se tudja a pasik mit mondanak díva helyett... legyen dög. :) A jó edző a barátod, aki foglalkozik a lelkeddel, testeddel, elméddel, és egyiket sem hagyja ki. Ha hülye vagy azt is az arcodba vágja, de ha állandóan csak nyunyurgat meg dicsérget miközben te faszságot mondasz/teszel mi a francot tanulnál belőle? Eddig is szarul gondolkodtál, most végre van valakinek türelme odaállni és pofánvágni, akkor te meg tűrd alázattal! :)

Biztos léteznek ilyen fanatikus őrült edzők. Akik körbejárják a világot Miamitól Máltáig, visszajönnek kis hazánkba majd itt a tanultakból építenek egy kis birodalmat kézenfogva szintén edző barátnőjükkel. Elvégeznek egy-két olyan tanfolyamot is aminek van értelme, most éppen "szakácskodik" hogy tudja, mit lehet elbaszni a táplálkozásnál és el tudja neked mondani mi a francért vagy olyan kövér, milyen szarral tömnek és mit ne egyél. Komolyan, képes ezért elvégezni a szakmát, agyam eldobom :D

Tehát, hol baszod el - mert hát itt kezdtem a címnél. Ott, hogy azt hiszed kurva okos vagy. Egy két nap internetes olvasgatás, 1-2 edzőteremben lőtt szelfi után, feliratkozva egy hírlevélre, belépve egy fitneszcica csoportba a fészbukon már azt hiszed mindent tudsz, láttál. Anyukám, ez tudod mire jó? Kurvára semmire. Teletömöd a fejed minden baromsággal, téves információkkal és a büdös életben nem jössz ki a rengetegből, ahova önszántadból léptél. S ott leszel, ahol én most, súlyfelesleggel, testképzavarral, fél lábbal a gasztroenterológián. Még azt sem tudom kivergődök-e innen valaha, de igyekszem.

Okos ember más hibájából tanul, így legyél okos, tanulj az én baromságaimból, rossz döntéseimből. Elmondom hogy csináld.

  1. Veszel egy pár kurva jó cipőt. Úgyse bírod ki hogy ne macázgass valami csillivillli szarban.
  2. A többit elfelejted. Nincs nájki nadrág meg feszülős trikó, baromira senkit nem fog érdekelni mi van rajtad, az edződ meg úgyis csak azt nézi elbaszod a mozdulatot vagy sem. Ugyanúgy meghalsz egy 600 Ft-os Decathlonos trikóban, mint a nájkiban :)
  3. Felveszed a kapcsolatot Peet-tel - vagy ha találsz a közeledben hasonlót akkor vele, én Dunakeszin lakom. R-go kb. fél Budapest is jöhetne hozzá... Nála komplexebben senkit nem láttam még dolgozni
  4. Befejezed a kifogások gyártását. Nincsrápénzem (de van, szabadtéren is tart edzést fityingekért), úgyismindenkiengemnéz (mindenki beledöglik hogy életben maradjon, szarnak rád), bénavagyok (eleinte tutti de majd tesz róla hogy ügyi legyél), nincsrápénzem (de van, csak oszd már be rendesen), jajúgyismegoldomotton (nem fogod).
  5. Kifizeted az ő szaktudását, idejét, kussolsz és csinálod. Tartós sikert érsz el. Kurvára örülsz a tükörben, megveregeted a vállad, na és persze az övét is.
  6. Bevásárolsz. Baromi sok zöldséget, vizet, citromot, meg amit még ő javasol. Úgyis milligrammra meg fogja mondani mit kell. Nem nyafogsz hogy de drága. Nem az, hosszú távon OLCSÓBB az egészséges életmód. Egyszer kell megvenni a spéci cuccot - már ha van ilyen.
  7. 3-4 hónap után pedig marha nagy vigyorral sétafikálsz az utcán. Örülsz a tudatnak, mennyire okos voltál hogy most elolvastad ezt a bejegyzést, és hálát adsz nekem is mert megmondtam mennyire hülye vagy és hol rontod el, majd a templomban vasárnap este hálaimát mondasz nekem. És Peet-nek, s persze magadnak is. Mert kitartottál :)

A lényeg!!! Megveszed az Egyél rendesen! könyvét. Most.