Kórházi horror sztori, 2. rész

Margitnéni egy kis házban éldegèl Gyuszibácsival. Apró kamra, kis konyha középen egy asztallal, az ablakban virágok éldegélnek. A nappaliban van a hálószoba, vagy a hálóban a nappali?.... 


Minden nap egyforma.


Ébresztő reggel 7 körül. Átszaladni az unokához biztos elment-e iskolába. Elteltek évek, a kisunoka már 16 éves, de magyarázd el egy nagymamának a kamasz fiú lelkivilágát... :) Utána irány a pipiket megetetni, összeszedni a tojást, kutyáknak vizet adni. Később gondol ő magára is! Annyi a dolog, ráér a kávé, a reggeli! Bizony, muszáj enni, megmondta a háziorvos! Levágja a szelet kenyérkét, gondosan megszabadítja a sötét héjától, felteszi a kotyogósba a kávét. Míg a nedű illata belengi a konyhát kiszámolja a gyógyszereit a pultra, egy sem maradhat ki! Cukor, szív, izületek, ó ki tudja már.... a ráncos kis kezek rutinosan dolgoznak, végzik a napi teendőiket. 


Hjaaj végre leülhet. 


Reggeli, kávé, majd nemérünkrá ücsörögni! Fel kell tenni az ebédet, mit szól majd Gyuszibácsi ha nincs friss főtt étel a kis asztalon, ahol már megszokta? A kávét is meg kell ám kavarni neki, gyógyszereit leszámolni. Ó csak a víz ne maradjon ki, a csuprot tele kell engedni! Ha pihen kissé és nem hideg, így ni a sarokba ahova kell.
Gyuszibácsi sem fiatal ám! Egy hete ünnepelte a 70. szülinapját! Neki az édesebb, nagyobb szelet jutott az élet nagy tortájából. Margitnéni. Ott van neki Margitnéni.
Kinek arcán az élet barázdái szerencsére a szeme körül a legmélyebbek, a mosolygástól. Mert ennyi év alatt kijutott ám bőven az epéből, s mégis, mosolyráncokkal tarkított kis arca!  Hjaaj néha alig folyt le az epe a torkán! De nem hagyja magát, ha fene fenét eszik amit elhatároz annak úgy kell lennie! Ha keserű hát gyorsan lenyeljük! Dolog van nem ér rá az ember lánya fintorogni, ejjj! 
Így volt ez a tavalyi baleset után is. Elhitte. Mert hát az orvos egyetemet járt ki, tanult ember, hogy jön ő ahhoz hogy kételkedjen a szavában? Ó pedig de sokat sírt!  Fájdalmában, tehetetlenségében, bent a sötét nappalihálóban, fekve nap nap után az ágyában.... ó a fia oly' gyakran ment hozzá amikor módja volt, ó áldott jó gyerek volt ő mindig is! Jaaj, mily' fájdalmas, az anya szorul gyermeke segítségére... BÁRKI segítségére, nincs ez rendjén jaaj... a barázdákban a könnyek lassan csorognak a kis pöttyös párnára, az idő csak vánszorog... 
Megköti a békét a világgal, most türelmesnek kell lenni. Megmondta az egyetemet végzett tanult okos orvos, türelem Margitnéni, lassan gyógyul.


Hát tudja ő! Az orvos tanult okos ember. 


Margitnéni csak egy üzletvezető volt a nyugdíjig. A tejgyár kis mintaboltjában dolgozott hetente 6 napon át. Kelt hajnalban, vonatozott, pakolt naphosszat abban a fránya hideg kamrában... majd vonaton vissza haza, ott is vár a dolog, a család, az unoka.... nem állunk meg! Fáradtság? Ejj micsoda úri hóbort! Dolog van kérem!
Az élet hosszú, a napok lassan telnek, így a szolgalelkű csendes, sosem panaszkodó, csak néha sóhajtozó Margitnéni vár. 
Vár a gyógyulásra, a jobb létre, a kevesebb fájdalomra, az átaludt éjszakákra. 
Vár. Gyermeke élhesse az életét, jaaj ez nincs rendjén, szegény így is mennyit dolgozik! 
Vár. Férje a menye főztjét eszi, nincs rá panasz de nem szeretik a pulykahúst. Tudja Margitnéni, egészségesebb a disznóhúsnál! De 70 éves, neki ne reformálja meg senki! 
Vár. A Gyuszibácsi is türelmetlen. Fölkelni, vásárolni, egyre nehezebben... orvoshoz is kén' menni, jaaj de drága a benzin a kutya rágja meg!


El kéne menni másik orvoshoz. Valami nincs rendjén. 
De hát a másik azt mondta... 
Jaaj a fiatalok de hevesek tudják is ők! Már végigdolgoztam 50 évet annyi orvosnál jártam, majd ebből is talpraállok! Nemkellideorvos! Vanorvosom no! 
Ejj fiatalok, lehet mégis nektek van igazatok?... Hogy is mondtátok? Másik vélemény? Másik orvos? Szabad ilyet? Mit fognak szólni?
Elmegyek a háziorvoshoz, az még nem nagy dolog.
Gyuszibácsinak is kell receptet kérni, a cukorgyógyszere majdnem elfogyott. Ő úgysem figyel oda, nem tudja ő hányadán áll a pirulákkal!
No, akkor holnapután ott a helyem a váróban, ugye nincs ám hely azonnal, a betegség várhat, tessék addig szedni 2 tablettát ne csak egyet.


No jól van no, értem én, ő is nagyon tanult okos orvos, sok embernek segít nem ér rá azonnal. Megértem én. 
Ha fáj majd pihenek kicsinyt.
Elrepül az a két nap hamar!